Світовий лідер сертифікації грального обладнання, компанія GLI, звернулася до КРАІЛ
Світовий лідер сертифікації грального обладнання, компанія GLI, звернулася до КРАІЛ

На початку липня компанія GLI Europe B.V., яка є провідною світовою компанією у галузі тестування, сертифікації та інспектування грального обладнання, подала до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) заяву про включення до переліку суб’єктів сертифікації грального обладнання, пише UGIA.

Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» передбачає, що «суб’єкти сертифікації – іноземні та/або українські суб’єкти господарювання, що можуть здійснювати сертифікацію та інспектування грального обладнання відповідно до закону, акредитовані національним органом України з акредитації або акредитація яких іноземним органом з акредитації визнається на підставі міжнародного договору України, на відповідність вимогам стандартів ISO/IEC 17020 (ДСТУ ISO/IEC 17020) та ISO/IEC 17025 (ДСТУ ISO/IEC 17025) або інших стандартів, якими їх замінено, на проведення робіт із сертифікації та інспектування грального обладнання» (п. 59 ч. 1 ст. 1).

Згідно з інформацією, що міститься в реєстрі Ради з акредитації Нідерландів (RvA), компанія GLI Europe B.V. акредитована Радою з акредитації Нідерландів (RvA) за EN ISO/IEC 17020, EN ISO/IEC 17025 та EN ISO/IEC 17065 у сфері інспектування, тестування та сертифікації грального обладнання. При цьому Україна та Королівство Нідерланди взяли на себе міжнародні зобов’язання взаємно визнавати акредитацію органів оцінки відповідності згідно з угодами про взаємне визнання акредитації в рамках Міжнародної кооперації з акредитації лабораторій (ILAC) та Європейської кооперації з акредитації (EA).

Gaming Laboratories International (GLI), до складу якої входить компанія GLI Europe B.V., є світовим лідером у галузі тестування, сертифікації та інспектування грального обладнання. GLI має бездоганну репутацію та користується довірою з боку регуляторів, грального бізнесу та споживачів гральних послуг у близько 500 регульованих юрисдикціях по всьому світу, в яких визнаються сертифікати та інші документи, що видаються лабораторіями GLI.

Сертифікація грального обладнання на відповідність вимогам, встановленим у Законі України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (загалом більше 40 чітких вимог), має забезпечувати права та інтереси споживачів гральних послуг, а також прозорість діяльності організаторів азартних ігор, зокрема в аспекті коректної сплати податків організаторами азартних ігор та недопущення використання грального бізнесу для відмивання коштів.

Натомість на сьогодні Закон України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» в частині сертифікації грального обладнання фактично не виконується у зв’язку з відсутністю в Україні акредитованих органів сертифікації та лабораторій, які відповідають вимогам Закону до суб’єктів сертифікації, які мають здійснювати тестування та сертифікацію грального обладнання, – тобто «вимогам стандартів ISO/IEC 17020 (ДСТУ ISO/IEC 17020) та ISO/IEC 17025 (ДСТУ ISO/IEC 17025) або інших стандартів, якими їх замінено, на проведення робіт із сертифікації та інспектування грального обладнання». Відповідно, держава не має інструментів для здійснення ефективного контролю за дотримання організаторами азартних ігор вимог, встановлених для грального обладнання, в т.ч. онлайн систем, генераторів випадкових чисел тощо.

Нагадаємо, що до повноважень КРАІЛ відноситься визначення переліку суб’єктів сертифікації та переліку сертифікатів, які автоматично визнаються в Україні. Рішення КРАІЛ щодо заяви, поданої компанією GLI Europe B.V., надасть однозначну відповідь, чи зацікавлена Україна в створенні прозорого ринку азартних ігор, який буде цікавим для іноземних інвесторів.