Як покоління Z та Z+ змінять світ фінтеху
Як покоління Z та Z+ змінять світ фінтеху

Гейміфікація, блокчейн-рішення та діджиталізація: експерт із фінансових технологій Никита Ізмайлов розповів, які тренди керуватимуть фінансовою сферою, а що стане обов’язковою умовою для цього сектору.

Світова пандемія коронавірусу змусила бізнес переглянути своє ставлення до фінтеху. За той період, поки світ боровся з хворобою, новітні технології допомогли бізнесу втриматися на плаву.

За словами голови наглядової ради Європейського центрального банку Андреа Енріа, кількість споживачів у країнах Європи, які користуються віртуальними каналами та продуктами, збільшилася до 95%. Експерт говорить, що такий стрибок у період до пандемії міг затягнутися до трьох років, передає видання «Новое время».

Енріа зазначає, що ріст частки користувачів фінтех-продуктів підштовхнув до збільшення інвестицій у цю галузь. Так, за шість місяців 2021 року фінтех-стартапи отримали $98 млрд. Такі дані наводить міжнародна мережа компаній KPMG, яка надає аудиторські та консультаційні послуги. У доковідний 2018 рік обсяг ринку фінансових технологій у всьому світі досягав $5127,66 млрд, а вже на кінець 2022 року експерти очікують збільшення цієї суми до $5310 млрд.

В економічному регіоні ЕМЕА, який містить у собі країни Європи, Близького Сходу, Африки та Росію, обсяг інвестицій показує постійне зростання. Як зазначають у KPMG, у першій половині 2021 року сума таких вкладень виросла до понад $39 млрд. Для порівняння: у цей же період 2020 року інвестиції становили $26 млрд.

Український фінтех-ринок не відстає від міжнародних трендів. Так, обсяг ринку у 2020 році досягав майже $650 млн, а наприкінці 2021 року експерти вже називали суму в $1 млрд. 

Отже, що ж впливає на таку швидкість розвитку сегменту? Експерти називають декілька чинників. Зокрема, засновник профільного фінтех-фонду № 1 Никита Ізмайлов говорить, що наша країна має вагомий вплив на світовий ринок фінтеху. Адже Україна не просто є одним з учасників глобальних трендів, але й створює їх.

Експерт розповів про напрями, що зараз активно розвиваються у фінтеху та які стануть пріоритетними у поточному році. Першими в його списку є цифровізація та діджиталізація банківського сектору. Якщо раніше це було радше проявом моди, то тепер навіть стало необхідним складником у конкурентній боротьбі.

Також є неминучим запровадження штучного інтелекту та машинного навчання. Саме вони, за словами Ізмайлова, є головними у розвитку customer experience – визначають портрети клієнтів і створюють релевантні послуги. Протягом 2022 року машинне навчання та штучний інтелект лише посилять свої позиції.

Експерт робить ставку на блокчейн-технологію. Він вважає, що у найближчий період вона стане головною у питанні безпеки транзакцій на міжнародному рівні та під час перевірки цифрової ідентичності.

Ізмайлов говорить, що блокчейн стане основою фінтеху завдяки децентралізованій системі, яка працює за принципами незмінності та розподіленій обробці даних. Скоро без блокчейну не можна буде робити надійні, швидкі та складні операції.

На щастя, українські урядовці розуміють, які вимоги висуває сучасний світ. Тому Мінцифри налагоджує співпрацю з лідерами цього сектору, працює над нормативною базою та інше. Завдяки такій роботі на ринку з’являється все більше стартапів і блокчейн-рішень. Зокрема, в Україні успішно працюють платформа Everstake, криптобіржа Kuna, ритейл-платформа Propy та безліч інших.

Експерт говорить, що також ринок рухатиметься у бік гейміфікації. Адже цього прагнуть покоління Z та Z+. Йдеться про громадян, які народилися у період із кінця 90-х до початку 2020 року. Саме вони починають диктувати вимоги ринку, оскільки для зумерів цифрові технології є буденністю. 

Тому компаніям, які використовують фінансові технології, доведеться опанувати гейміфікацію, якщо вони хочуть бути на передових позиціях. Експерт зауважує, що йдеться не про ігри, а про те, щоб нудні речі стали трохи фановими та були цікавими клієнту. Український ринок має компанії-першопрохідці, які вже активно запроваджують цей напрям у своїй роботі.

Цікаво, що потік інвестицій у гейміфікацію минулого року становив майже $12 млрд. Значна частка цієї суми припадає на фінтех-рішення, про це заявили в німецькій аналітичній компанії Statista.

Фахівці говорять, що вже у найближчому майбутньому популярними серед зумерів будуть додатки та сервіси, які поєднують ритейл, банкінг та інші подібні продукти. Це так звані SuperApp, що мають запропонувати різні фінансові діджитал-послуги з game-механіками.

Джерело: https://logincasino.com.ua/news/yak-pokolinnya-z-ta-z-zminyat-svit-fintehu