Рік кіберспорту в Україні
Рік кіберспорту в Україні

7 вересня 2020 року в Україні кіберспорт було визнано одним з різновидів спорту, але процес зародження напряму відбувся значно раніше. Тому у першу річницю разом з GC-UA, згадаємо найяскравіші моменти становлення.

Повертаючись до двохтисячних, варто назвати такі імена як Олексій White-Ra Крупник, Михайло Kas Гайда, Дмитро DIMAGA Філіпчук, адже саме ці хлопці були на устах кожного, хто хоч трохи цікавився геймінгом. 

Пізніше у 2010-му році склад Zeus, markeloff, Edward, starix, ceh9 завоював 12 медалей та чемпіонство на головному турнірі – World Cyber ​​Games. А топовим гравцем було визнано українця Єгора markeloff Маркелова.

Та не цим єдиним, представники української ніші вирішили продовжити завойовувати індустрію. Тому вже у 2011 році команда Natus Vincere стала переможцями The International та отримали грошовий приз у розмірі 1 мільйону гривень.

Окремо для світової спільноти відзначились гравці Данило Dendi Ішутін та Олександр XBOCT Дашкевич. Чемпіони були не просто призерами, а зірками у світовому чарті геймінгу. 

2018 рік, топовим кіберспортсменом вважається 23-річний українець, лідер складу NAVI Олександр s1mple Костилєв. Саме він став лідером в CS:GO за версією престижного порталу HLTV.

А вже в 2021 Костилєва визнали найкращим кіберспортсменом за версією Міжнародної федерації кіберспорту. 

«Перша річниця – це завжди хвилююче, адже це екватор аналізу зробленого та спланованого. І надзвичайно важливо аби такий напрямок як кіберспорт, підтримували не лише представники індустрії, але й держава. Ми пишаємось, що становлення геймінгової індустрії відбувається не лише на території України, але й за її межами. Приємно, що українці є лідерами і задають tone of voice для цілого світу”, – сказала Виконавча директорка GC-UA Юлія Макарова. 

Джерело: https://sport.ua/uk/news/553019-budushchee-nastupilo-god-nazad-kibersport-byl-priznan-vidom-sporta-v-ukraine