Обмеження грального бізнесу в Грузії: наслідки для суміжних сфер
Обмеження грального бізнесу в Грузії: наслідки для суміжних сфер

Для грузинського грального бізнесу кінець 2021 року став важким випробуванням: у грудні уряд ухвалив законопроект, який суттєво обмежує можливості учасників ринку. 

В кінці грудня уряд Грузії затвердив законопроект про збільшення податків для гральних організацій, збільшення вікового ліміту гравців до 25 років, а також заборону реклами грального бізнесу. Згідно з новими змінами до закону, з першого січня 2022-го оподаткування грального бізнесу зросте на 65-70%.

В рамках посилення правил для грального бізнесу грузинський уряд також ввів оподаткування для компаній, які носять міжнародний статус, у розмірі 5%. Новий податок вже занесено до Податкового кодексу Грузії.

Наслідки законодавчих ініціатив відбилися на багатьох суміжних із гемблінгом секторах економіки, у тому числі:

  1. Медіа. Одним із основних джерел доходу для грузинських ЗМІ є реклама гемблінгу. Із запровадженням організацій прибуток місцевих медіа різко скоротився.
  2. Маркетинг. У 2021 році доходи грузинської маркетингової галузі збільшилися вдвічі. Очікується, що цього року показник прибутку від сектора буде меншим.
  3. Спонсорство. Із законодавчими обмеженнями багато спонсорських контрактів зі спортсменами, командами та клубами було розірвано. Через це грузинський спорт втратив мільйони доларів, які мали інвестувати на розвиток сектора. Операторам довелося відмовитися від спонсорських контрактів, оскільки дозволена законопроектом рекламна діяльність тягне за собою великі та невиправдані витрати.
  4. Консалтинг.  Обмеження торкнуться кваліфікованої допомоги гральним організаціям у проведенні незалежної оцінки діяльності, аналізі бізнес-процесів та наданні рекомендацій щодо підвищення ефективності ведення бізнесу.
  5. Юридичні послуги. Існує вірогідність, що профільні юристи, які працювали в операторів, можуть бути скорочені або позбавлені більшої частини своєї роботи. 
  6. Рекрутинг. Загалом у гральному секторі в Грузії працювало більш ніж 12 000 осіб, і скорочення у першій фазі закону торкнулися понад 25% працівників. При цьому спостерігається зростання безробіття.
  7. ІТ-сфера. Виробництво та обслуговування програмного забезпечення є невід’ємною частиною роботи онлайн-казино. Законодавча ініціатива знизить попит на програмне забезпечення і кваліфікований персонал може залишитися без роботи.
  8. Благодійність. Багато великих гральних компаній є активними донорами різних благодійних організацій. Із запровадженням обмежень компаніям доведеться закрити більшу частину соціальних проектів.

Цей перелік не передбачає прямих надходжень до держбюджету від ліцензійних зборів, які також будуть різко знижені. 

Голова адміністрації асоціації GGA Георгій Мамулаїшвілі прокоментував ситуацію на грузинському гральному ринку:

Законодавство у сфері грального бізнесу у Грузії було дуже добре розвинене та розроблене, але суто політичне рішення, яке прийняв наш уряд, на сьогодні дуже погано вплине на подальший розвиток ринку. Незважаючи на те, що закон про заборону гри до 25 років набуде чинності з 1 березня, вже відчутні перші негативні наслідки. На жаль ми бачимо, що законодавство не працюватиме так, як хотів уряд. З’явилося дуже багато нелегальних сайтів та їх клони, і вони пропонують свої послуги саме тій категорії гравців, якій буде заборонено грати на грузинському ринку. Після 1 березня ринок Грузії стане частково сірим: адже оператори не знатимуть своїх клієнтів. В інтернеті вже з’явилися оголошення щодо оренди гральних акаунтів, банківських рахунків, пластикових карток тощо. Таким чином, будуть грати особи, які не досягли 25-річного віку. Тінізація грального ринку вплине на доходи до державного бюджету, очікується великий відтік грошей із Грузії до іноземних держав та нелегальних сайтів, що вплине на курс валюти країни.

GC-UA  підтримує своїх партнерів із Грузинської гральної асоціації у тяжкий для місцевого грального бізнесу період. Ми сподіваємося, що регулювання прийде в норму та бізнес не понесе тяжких наслідків від обмежень.