На що звертати увагу під час продажу стартапу
На що звертати увагу під час продажу стартапу

Заступник Голови правління GC-UA Артем Кузьменко розповів про деякі аспекти, на які варто звертати увагу під час продажу бізнесу іноземному інвестору. Зокрема, він виділив юридичний звіт, структурування, гарантії, угоду про неконкуренцію та дозвіл від АМКУ.

У разі купівлі стартапу іноземці починають із юридичного звіту. На його основі і визначають, що купувати – весь бізнес чи його найбільш цінні активи. Під час купівлі бізнесу продаються і корпоративні права на компанію. Тому якщо юридичний звіт знайде податкові чи кредитні заборгованості, помилки у звітності, прогалини у контрактах або судові справи, то навряд чи інвестор захоче стати власником такого стартапу.

Структура бізнесу теж має свій вплив на вартість, тому Артем Кузьменко радить зайнятися структуруванням та аудитом бізнесу ще на ранньому етапі. Знайшовши ризики, власники зможуть зрозуміти, що вони продають і скільки це коштує.

Юрист зазначив, що іноді показником успішності стартапу є те, наскільки великі гарантії вимагає підписати покупець. Їх справді дуже багато, і стосуватися вони можуть як повноважень підписника, так і відсутності ризиків судових позовів і стану комп’ютерів. Тому власнику варто обмежувати список гарантій, вказавши лише ті, які він точно зможе забезпечити. Потрібно встановити і межі відповідальності за порушення гарантій, наприклад, у розмірі 100% від угоди або іншого відсотка чи якоїсь конкретної суми, на яку погодиться інвестор.

Окремо варто зупинитися і на угоді про неконкуренцію. У разі якщо власник продає свій єдиний бізнес, але не бачить себе в іншій галузі, то варто обговорити з покупцем розміри компенсації, яка виплачуватиметься під час усього терміну дії такої угоди.

Іноземці переважно купують дорогі стартапи з високою капіталізацією. Через це необхідно провести ще один юридичний аудит, щоб отримати дозвіл від АМКУ чи відповідного антимонопольного органу в іншій країні. Артем Кузьменко зазначив, що угода про неконкуренцію теж потребує схвалення Антимонопольним комітетом. Тому, щоб даремно не витрачати час, слід передбачити умови щодо відкладання – весь договір є чинним з моменту підписання, а угода про неконкуренцію починає діяти з моменту схвалення АМКУ.

Отримання такого дозволу – в сфері інтересів покупця, інакше він порушує законодавство. У гарантіях із 99%-ю ймовірністю продавець обіцятиме, що дозвіл від АМКУ не буде потрібний, тоді це вже стає проблемою саме продавця бізнесу.

Джерело: https://logincasino.com.ua/news/na-sho-zvertati-uvagu-pid-chas-prodaju-startapu