GC-UA звернулась до Міністерства фінансів України з листом стосовно фінмоніторингу операторів грального ринку
GC-UA звернулась до Міністерства фінансів України з листом стосовно фінмоніторингу операторів грального ринку

GC-UA звернулась до Міністерства фінансів України з листом стосовно Положення про здійснення суб’єктами господарювання, які проводять діяльність: лотереї та/або азартні ігри, фінансового моніторингу від 4 червня 2021 року.

На думку асоціації, даний проєкт Положення створює передумови для зупинення роботи операторів грального бізнесу, які отримали ліцензії. Адже відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» оператори азартних ігор віднесені до суб’єктів первинного фінмоніторингу.

 Також в листі йдеться про певну суперечливість пунктів, що в результаті блокують роботу організаторів грального бізнесу. Наприклад:

– обов’язок оператора азартних ігор здійснювати належну перевірку будь-якого клієнта, що включає оцінку ризику ділових відносин та створення ризик-профілю клієнта, що включає інформацію стосовно розуміння мети діяльності та очікування характеру ділових відносин, соціального стану та розміру його доходів, видів послуг, які планує отримати клієнт, та орієнтовний обсяг операцій (ставок), що їх планує здійснювати клієнт;

– запровадження обов’язку операторів азартних ігор мати систему автоматизації суб’єкта господарювання;

 – інші положення, що зокрема стосуються критеріїв віднесення особи до різних груп ризику, проведення фінансового моніторингу нерезидентів тощо. 

Якщо вищезгадане Положення буде реалізовано, то скоріше всього це призведе до надвисокого обтяження як клієнтів ринку азартних ігор, так і власне операторів азартних ігор, що, у свою чергу, матиме наслідком тінізацію ринку азартних ігор та негативно позначиться на інвестиційній та туристичній привабливості України”- зазначила Виконавча директорка GC-UA Юлія Макарова. 

Також GC-UA наголосили, що основне прагнення асоціації – це сталий ринок азартних ігор та високий рівень послуг, що надаються клієнтам. Натомість сама асоціація готова долучитися до робочих груп та консультаційних нарад державних органів влади України, адже учасниками GC-UA є не лише представники суміжних сфер, але й міжнародні експерти, кваліфікація та досвід яких стануть у нагоді в процесі пошуку найефективніших рішень щодо вдосконалення правил та процедур, передбачених Положенням.