GC-UA направила лист до КРАІЛ з обґрунтуванням пропозицій змін до законодавства, зазначених на громадських слуханнях
GC-UA направила лист до КРАІЛ з обґрунтуванням пропозицій змін до законодавства, зазначених на громадських слуханнях

Наприкінці січня пройшли громадські слухання щодо поліпшення регулювання законодавства грального бізнесу, у яких взяли участь представники GC-UA. Спираючись на Закон України “Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор”, експерти асоціації GC-UA розробили змістовне обґрунтування змін до профільного законодавства.

Пропозиції відправили на розгляд до Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. Зокрема, експерти визначили необхідність наступних змін законодавства:

1. Визначення терміну «Організація та проведення азартних ігор».
2. Створення реєстру переліку компаній, які надають послуги у суміжних із гемблінгом сферою та включити їх до суб’єктів діяльності.
3. Чітко визначити діяльність, для провадження якої компанії потрібно отримувати ліцензію.
4. Розширити сферу дії ліцензії для надання послуг у сфері організації та проведення азартних ігор.
5. Прибрати суперечності в термінології профільного закону.
6. Надати операторам змогу самостійно визначати форму та порядок видачі картки гравця.
7. Виключити положення щодо затвердження КРАІЛ картки гравця.
8. Надати операторам можливість брати в оренду ігрове обладнання.
9. Додати до основної доменної зони .UA піддомени.
10. Виключити із закону положення про розташування грального закладу до закладу освіти на відстані не ближче 500 метрів.
11. Виключити із закону відшкодування для лудоманів у вигляді десятикратного розміру програшу і залишити відшкодування суми програшу.
12. Включити до закону регулювання роботи грального закладу у випадку, якщо готель позбавляється категорії або вона зменшується.

Експерти також визначили проблему відсутності Державного фонду соціальної підтримки та цільового спрямування коштів, отриманих від галузі грального бізнесу. Соціальна спрямованість цих коштів матиме позитивний вплив на покращення стану галузі культури, фізичної культури та спорту на місцевому рівні та значно покращить умови життя суспільства. Експерти асоціації наголошують на необхідності внесення змін до законодавства щодо спрямування відрахувань коштів від ліцензійних платежів.