Гарні новини для криптофанів: в Україні офіційно визнають криптовалюту
Гарні новини для криптофанів: в Україні офіційно визнають криптовалюту

17 лютого Верховна Рада ухвалила законопроект №3637 «Про віртуальні активи», який офіційно дозволяє громадянам робити транзакції з цифровими грошима. Українську критовалютну систему будуть регулювати Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку та НБУ.   Нові правила набудуть чинності лише після того, як парламент внесе зміни до Податкового кодексу, точна дата цієї події наразі невідома.   

Україна входить до топ-5 країн світу за кількістю користувачів криптоактивів. За даними аналітичної компанії Chainalysis, близько 1 млн українців мають досвід використання та інвестування віртуальних активів – це один із найвищих показників у світі. 

За неофіційними даними оборот криптовалюти в Україні складає 1 млрд грн на добу.   Коли закон набере чинності, іноземні та українські компанії зможуть офіційно працювати з криптоактивами, відкривати рахунки в банках, сплачувати податки та надавати свої послуги громадянам.  

Згідно з новим законом, віртуальні активи повинні мати наступні характеристики:

це нематеріальне благо;

воно є об’єктом цивільних прав;

вона має вартість;

актив може бути виражений сукупністю даних у електронній формі.

При цьому віртуальні активи не є і не будуть засобом платежу на території країни. Їхній обмін на товари або послуги також заборонено.

Стати власником віртуального активу можна такими шляхами:

1 Ви створюєте віртуальний актив (наприклад, свій токен).

2 Ви отримуєте актив на підставі угоди, угоди (наприклад, купуєте в іншого учасника).

3 Ви отримуєте актив на підставі закону або за рішенням суду.

4 Підтвердженням права власності на актив є наявність приватного ключа.

Засновник Посольства Біткоїн в Україні (Embassy of Bitcoin Ukraine) Панченко Сергій дав оцінку ухваленню законопроекту та його наслідкам для економічної системи країни. За словами Сергія – це дуже добре, що вже почалися зрушення в цьому напрямку, і з’явилася надія майбутнього розуміння роботи на крипто-ринку в Україні.

Серед мінусів Панченко виділив наслідки структурної кризи світової фінансової системи, яку багато економістів і фінансистів помилково розуміють як монетарну, а також кризу світової економіки. Ці негативні процеси можуть призвести до обвалу фондових ринків, а це в свою чергу приведе до кризи в інших сферах життєдіяльності. Тому існує ризик, що у найближчому майбутньому українці можуть не побачити в дії Закон 3637.

Посольство Біткоїну займається популяризацією ідеї розвитку криптовалюти в Україні, просвітницькою та консультативною діяльністю.