Експерти GC-UA взяли участь у громадському обговоренні щодо проблем регулювання грального бізнесу в Україні
Експерти GC-UA взяли участь у громадському обговоренні щодо проблем регулювання грального бізнесу в Україні

Сьогодні КРАІЛ провела громадські обговорення щодо поліпшення процесу регулювання. Комісія разом із представниками грального бізнесу України обговорила проблеми удосконалення законодавчої бази, питання сертифікації, проблеми нелегального бізнесу та лудоманії. 

На відеоконференції були присутні понад 30 представників грального бізнесу, у тому числі виконавча директорка GC-UA Юлія Макарова та Заступник Голови правління GC-UA Артем Кузьменко.  

Експерти висловились з приводу низки питань, які вже відправляли на розгляд до КРАІЛ. Зокрема, Юлія Макарова наголосила на таких проблемах:

Норма 500 метрів. Попри те що ця норма є спірним питанням з точки зору визначення відстані на практиці, маршруту вихідних та кінцевих точок вимірювання, основною метою заборони був захист дітей від азартних ігор та запобігання поширенню лудоманії серед населення. Але закон вже передбачає заборону допуску осіб до 21 року в гральні заклади. Дотримання принципів відповідальної гри ліцензіатами не дозволить ані дітям, ані особам внесеним  в реєстр обмеження доступу заходити в приміщення гральних закладів. Важливо що немає жодних досліджень щодо корисного ефекту норми 500 метрів. Але наразі це додаткові ускладнення для бізнесу, адже більшість готелів знаходяться в центрах міст, де також розташована велика кількість навчальних закладів

Оптимізація подачі документів. Зокрема при подачі документів на ліцензування гральних автоматів відбувається дублювання інформації. Наприклад: договір оренди на приміщення подається на кожен гральний автомат окремо, але ця інформація вже подавалася при отриманні ліцензії на вид діяльності. Для розв’язання питання експертка запропонувала налагодити електронний документообіг. 

Створити можливість розраховуватися електронними грошима та криптовалютою. 

Плату за ліцензії на гральні автомати зробити поквартально, щоб оператори в разі ремонту або переїзду не втрачали гроші

Ідентифікація картки гравця. На сьогодні введення такої картки дуже дороговартістне для операторів, до того ж її створення є технічно складним.

Отримувати чіткі та зрозумілі роз’яснення від КРАІЛ, вони важливі в тому числі для міжнародних компаній. Наприклад для іноземних провайдерів ігор дуже важливо отримати офіційне роз’яснення по їх запитам. 

Своєю думкою щодо розвитку регулювання поділився і Артем Кузьменко. Експерт зазначив наступні питання:

Визначити поняття “Організація та проведення азартних ігор”, адже профільний закон не містить цього визначення. Існує багато суміжних видів діяльності які де-факто на сьогодні не покриваються ліцензією В2В, але вони так чи інакше пов’язані з гемблінгом. Правоохоронним органам таким чином складно класифікувати, що саме є “організацією та проведенням”, і відповідно такі компанії зараз або вже мають проблеми з правоохоронними органами або найближчим часом будуть мати. Розв’язати це питання можна двома шляхами: або визначити поняття, або розширити конкретний перелік В2В ліцензій і послуг які можуть видаватися під такою ліцензією. 

Інвест-ліцензія. Основною ідеєю видачі інвест-ліцензії було її отримання на етапі будівництва готелю, таким чином майбутній оператор вже знає, що в нього буде ліцензія. На сьогодні є зацікавленість в отриманні такої ліцензії, але відповідно до чинних ліцензійних умов її отримати неможливо – перелік документів містить ті документи, які фактично не можуть існувати на етапі будівництва готелю. Питання передачі такої ліцензії або отримувача не вирішено і законом і ліцензійними умовами.

Право власності на автомат. Україна – це єдина держава, яка обмежує титульні розпорядження юридичного майна. В усьому світі передбачено, що оператори можуть брати гральне обладнання в оренду. Оскільки автомати зношуються і їх потрібно міняти, компанії постачальники автоматів також з радістю ідуть на такі умови. Для операторів казино і залів автоматів ці умови завищують поріг до входу на ринок, оскільки вони мають набувати власність на такі автомати. Ще один приклад: багато виробників гральних автоматів не дуже популярні, і операторам було б цікаво брати в них на тестування обладнання для своїх залів. Щоб це зробити, оператору треба пройти складну процедуру: отримати ліцензію, придбати цей автомат, отримати сертифікацію. 

Реєстр лудоманів не є довершеним, адже існує проблема, що людина може проходити верифікацію з різними документами. Наприклад, до реєстру гравець зареєструвався за паспортом, а в гральний заклад він прийде із закордонним паспортом, водійським посвідченням або іншим документом. Відповідно програмне забезпечення не буде бачити що ця особа внесена до реєстру.

Прибрати 10 кратну виплату у випадку, якщо грають лудомани. На думку експерта це абсолютно популістична норма, яку складно контролювати і потрібно скасовувати.