Артем Кузьменко пояснив причину низьких надходжень від організаторів азартних ігор і повідомив, що оператори сплачують податок із GGR з тих азартних ігор, які прописані в Податковому кодексі
Артем Кузьменко пояснив причину низьких надходжень від організаторів азартних ігор і повідомив, що оператори сплачують податок із GGR з тих азартних ігор, які прописані в Податковому кодексі

За даними Держказначейства за 9 місяців 2021 року, організатори азартних ігор сплатили 127,03 грн податку на прибуток. Щоб детальніше розібратися в цій ситуації, ми звернулися до юриста Eterna Law Артема Кузьменка. У своїх коментарях він пояснив причину таких низьких надходжень і повідомив, що оператори сплачують податок із GGR з тих азартних ігор, які прописані в Податковому кодексі.

Юрист підтвердив наявність даних про суму податку на прибуток у розмірі 127 грн. Але це нормально, оскільки податок на прибуток має сплачуватися з прибутку за його наявності. У такому разі варто говорити про те, що всі оператори, які отримали ліцензії, зробили дуже серйозні інвестиції в оплату: за дозвільні документи, ремонт приміщень, обладнання, програмне забезпечення і маркетинг.

«Це все вираховується. І, відповідно, можна казати про те, що прибутку у компаній немає. Отримувати вони його почнуть через якийсь, доволі тривалий час», – розповів спікер.

Також Артем Кузьменко вважає, що ніяких санкцій із боку держави не буде, оскільки нести витрати – це нормальна практика для компаній, які виходять на ринок. До того ж ці витрати підтверджені документально. І у разі перевірок податковими органами такі документи будуть надані, і з позиції закону в 99% випадків усе буде добре для операторів.

У відповідь на наше запитання щодо системи оподаткування операторів фахівець зауважив, що законопроєкт № 2713-д, окрім податку на прибуток, передбачає й оподаткування з GGR. І це, безумовно, той податок, який має сплачуватися всіма операторами. У кожного організатора є свій валовий дохід, який має власну базу оподаткування.

«Для деяких видів діяльності, наприклад залів ігрових автоматів, таке оподаткування вже передбачено Податковим кодексом. І наскільки мені відомо, такі податки сплачуються операторами і вони доволі суттєві. Відповідно, не можна казати, що ринок не сплачує податки», – акцентував Артем Кузьменко.