Артем Кузьменко: «2713-д повністю створює систему оподаткування, якої раніше не існувало»
Артем Кузьменко: «2713-д повністю створює систему оподаткування, якої раніше не існувало»

Gaming Capital поспілкувався із заступником Голови правління GC-UA Артемом Кузьменко. Експерт розповів, чи очікує прийняття законопроекту найближчого сесійного тижня та нагадав, чому саме 2713-д життєво необхідний для ринку азартних ігор.

– Артеме, Данило Гетманцев раніше повідомляв, що законопроект про зміни в податковий кодекс 2713-д мають проголосувати останнього тижня січня. На вашу думку, чи справдяться очікування грального ринку цього разу?

Я би не хотів давати прогнозів, бо законопроект 2713-д вже півтора роки «ухвалюють» кожного четверга. Бізнес, насправді, вже втомився від цього. Іноземні організатори азартних ігор під кожну обіцянку політиків готують команди для запуску, готують свій ресурс, аби виходити на український ринок. Подібні обіцянки дуже сильно збивають. Мені здається, це вже всім набридло. Є таке враження і ходять розмови про те, що є сторони, яким взагалі вигідне не прийняття законопроекту 2713-д. Це дуже погано. Бо насправді прийняття цього закону вкрай необхідне і важливе.

– Чому саме прийняття законопроекту 2713-д настільки важливе для легального грального ринку України? Те, що казна держави минулого року отримала лише 140 гривень податків – результат того, що зміни до податкового кодексу так і не ухвалили?

Не зовсім так. 141 гривня – це податок на прибуток. А прибутку зараз не може бути у організаторів азартних ігор. Бо інвестиції достатньо великі, і це нормально для будь-якого ринку, який зароджується. А для азартного бізнесу – ще й поріг входу на ринок дуже високий. Але, тим не менш, я вже неодноразово казав: податкова система для азартних ігор зараз відсутня взагалі. Можна вважати, що її немає. Оскільки те, що написане у податковому кодексі – не актуальне, не релевантне і не адекватне сучасним реаліям. Зараз платити податки неможливо, і ми говоримо не тільки про ставки податків. А в тому числі і про саму можливість адміністрування цих податків з точки зору бізнесу і податкової. Це просто неможливо у тому вигляді, в якому прописане зараз. Пояснення просте: податки для азартних ігор прописувалися в інший час, коли бізнес не працював і не було мети, аби все написане запрацювало. Тому система наразі відсутня. Це погано як для країни, так і для операторів. І у одних, і у інших в результаті цього будуть проблеми. Тому нову систему, яка прописана у 2713-д, необхідно прийняти, а пізніше вже говорити про якісь необхідні доопрацювання.

– Що саме вирішує законопроект 2713-д?

Найголовніше, що вирішує 2713-д – це питання адміністрування, що вкрай важливо. Деякі податки зараз платити просто неможливо. В тому числі це стосується податку на виграш з точки зору фізичної роботи з цим податком: порядок оплати, звітності і так далі. Так само для спеціальних податків дуже важлива спеціальна база оподаткування. 2713-д повністю створює систему оподаткування, якої раніше не існувало. Також законопроект відміняє потрійну плату за ліцензії, це дуже важливо для національних та іноземних інвесторів. В тому числі законопроект прописує питання розміщення серверів, що критично важливо для іноземних інвесторів.

– Критики легалізації грального бізнесу кажуть про те, що законопроект 2713-д знижує ставки податків для організаторів азартних ігор. Чому це не так?

Цей законопроект нічого не прибирає, не знижує. А просто створює з нуля абсолютно нову адекватну модель та систему оподаткування. Тому не можна порівнювати ті ставки, які прописані зараз із тими, які прописані у 2713-д. Це просто неправильно. Більш високий GGR не релевантний для України також і в силу високих ліцензійних платежів.

– На вашу думку, як швидко після прийняття 2713-д на український ринок зайдуть іноземні інвестори?

Я думаю, дуже швидко. Всі готувалися, бо прийняття законопроекту анонсують вже доволі довго. Компанії вже приходили на ринок України з точки зору підготовчого процесу. Вони організовували команди, які аналізували ринок, створювали тут юридичні особи. Тобто у великої кількості іноземних операторів вже є стартова площадка для того, аби заходити на ринок України. Це питання одного-двох місяців для тих, хто вже підготувався до виходу і розуміє ринок. А всі інші підтягнуться за ними.

Джерело: https://www.gamingcapital.today/без-рубрики/artem-kuzmenko-2713-d-povnistyu-stvoryuye-systemu-opodatkuvannya-yakoyi-ranishe-ne-isnuvalo/